Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ποντιακό έθιμο: Ο κουκαράς

         Ένα ποντιακό έθιμο μας έδειξε ο Μακάριος μαθητής της  τάξης μας που το έμαθε στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας. 
      Το έθιμο λέγεται " κουκαράς".
       Ο " κουκαράς" είχε διπλή χρησιμότητα. Ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο  κάτι σαν την κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια, αλλά και ένας πρώτης τάξεως μπαμπούλας!
Χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τα παιδιά τους,  οι γυναίκες στον Πόντο τον κρεμούσαν από το ταβάνι. Το κρέμασμα γινόταν πολύ νωρίς, την Καθαρά Δευτέρα. Έτσι όταν ξυπνούσαν τα παιδιά, αντίκριζαν τον "κουκαρά" να κρέμεται από το ταβάνι και να κουνιέται. Αν δεν συμμορφώνονταν με το κράτημα της νηστείας, τα φοβέριζαν ότι θα τα φάει ο κουκαράς. Με τρόπο φυσούσαν τον κουκαρά, που καθώς κουνιόταν και περιστρέφονταν, προκαλούσε τον φόβο!Ο κουκαράς αποτελούνταν από ένα μεγάλο κρεμμύδι (ή και πατάτα), πάνω στο οποίο κάρφωναν, σε ημικύκλιο, εφτά φτερά από κότα ή κόκορα. Όσες και οι εβδομάδες της νηστείας.Έξι φτερά ήταν σκούρα και το έβδομο λευκό και συμβόλιζε την Μεγάλη Εβδομάδα…Κάθε εβδομάδα που περνούσε αφαιρούσαν και ένα φτερό, μέχρι να τελειώσουν όλα, με το τελείωμα της νηστείας.
Σήμερα λίγο καθυστερημένα βέβαια  φτιάξαμε στην τάξη μας τον ¨κουκαρά¨. Το σώμα του έγινε από πλαστελίνη και οι 7 εβδομάδες με πολύχρωμα φτερά. Δε μας φοβερίζει καθόλου γιατί του κάναμε αστεία φατσούλα έτσι μόνο θα μας μετράει τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα!!!
Ευχαριστούμε Μακάριε για το έθιμο που μας έφερες. Είναι και αυτός ένας τρόπος να εκτιμούμε την παράδοση!!!Και του χρόνου!!! 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου